Ruster Ausbruch – prachtwijn om opnieuw te ontdekken

Een wijn die al gedronken werd aan het Habsburgse hof. De Ruster Ausbruch stond in die tijd bekend als een van de beste wijnen van Europa. Kent u hem?

Nee, waarschijnlijk niet want de Ruster Ausbruch heeft aan het eind van de 19e eeuw en begin van de 20e eeuw (na WO I) zijn glans verloren. Maar is, in de slipstream van de steeds groter wordende faam van de Oostenrijkse wijnen, op de weg terug.

Rust ligt aan de relatief warme Neusiedler See (een ondiep steppemeer dat de zomerse warmte lang vasthoudt) in Burgenland, het meest oostelijke bundesland van Oostenrijk, direct aan de Hongaarse grens. ‘Freistadt’ Rust is het zelfs, want het plaatsje was in de 16e eeuw zo rijk geworden van de Ruster Ausbruch dat het zich vrijkocht van de keizer, uiteraard deels in de vorm van liters Ausbruch.

Ruster Ausbruch is een edelzoete witte wijn. De wijn wordt traditioneel gemaakt uit een mengsel van door edele rotting aangetaste druiven met het sap van gezonde druiven. Veelal worden welschriesling druiven gebruikt maar ook de Ausbruch van chardonnay levert een prachtige wijn. De Ruster Ausbruch kent een haast onbegrensd bewaarpotentieel.

Wine Delight koopt de Ruster Ausbruch rechtstreeks in bij een van de weinige wijnboeren in Rust en omgeving die deze wijn produceren. Het wijnhuis Gabriel – met zijn jonge generatie wijnmakers een bekendheid in Rust – maakt Ruster Ausbruch van de chardonnay druif. Kom deze prachtwijn gerust eens proeven tijdens een van onze proeverijen. U zult versteld staan van deze prachtige wijn!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.