DAC voor Schilcherland (Oostenrijk)

Het westelijke deel van Het Oostenrijkse bundesland Steiermark is het enige gebied ter wereld waar de Schilcherwijn gemaakt wordt. Schilcher is een specifieke rosé-soort met een eigen karakter.

De rosé van Weststeiermark, de Schilcher, heeft zijn eigen DAC gekregen: Schilcherland. En dat is best uniek, een Oostenrijkse herkomstbenaming voor enkel en alleen rosé. Voor buitenlandse wijnkenners zal dit zeker verrassend zijn want hoeveel van deze rosé wordt er buiten Oostenrijk verkocht? Het is de tiende regio van Oostenrijk die de DAC krijgt toegekend.

De wijnen komen op de matkt als ‘Schilcherland DAC Klassik’ of ‘Schilcherland DAC’, met de verplichte vermelding van een wijngaardnaam (‘Ried’). De wijnen zijn verplicht rosé en gemaakt van 100% Blauer Wildbacher. Er zijn verschillende stijlen, van fruitig en lichtzoetig tot stevig, krachtig en aromatisch.

Proeven? Volgens het blad Perswijn (waarin dit artikel staat, editie dec. 2017) zult u daarvoor op vakantie moeten naar deze Oostenrijkse regio (hetgeen overigens geen straf is). Nieuwsgierig? Wij kunnen hem ook leveren. Dat is wat dichterbij!