De wijnmakers

Kennismaking met de ‘Winzers’

Wine Delight betrekt haar wijnen van twee wijnhuizen in de Südsteiermark, één wijnhuis en één Sektkellerei in Burgenland en één wijnhuis in Niederösterreich. Iedere wijnmaker, Weingut of Sektkellerei, heeft een eigen uniek karakter, hetgeen ook tot uiting komt in de soorten en de kwaliteit van de geselecteerde wijnen en sekten.

Wij hebben niet alleen via e-mail en telefoon contact met deze wijnmakers. Nee, wij zijn er minimaal één keer per jaar om de wijnen te leren kennen en proeven, om te zien hoe de wijnen geproduceerd worden, om te zien en te horen wat de vernieuwingen zijn en om de persoonlijke contacten te onderhouden. Het draagt allemaal bij tot een prettige samenwerking en daar profiteert uiteindelijk u ook van.

Weingut Berger (Gedersdorf)

De stad Krems vormt de overgang van de Wachau naar het Kremstal. Na het verlaten van Kremstal in oostelijke richting, zie je meteen de langgerekte wijnhellingen aan je linkerhand. Een deel van de wijngaarden van wijnhuis Berger bevinden zich ter hoogte van Gedersdorf op deze zuidhelling.

Het Weingut Berger kent al een eeuwenlange traditie. In 1811 begonnen de voorouders van de Bergers het wijnhuis in Gedersdorf. Met name de laatste 40 jaar kent het bedrijf een enorme groei. Van 7ha. in 1970 tot op dit moment zo’n 25ha. wijnbouwgronden in en rondom Gedersdorf.

De bodems van het wijnbouwgebied van Kremstal bestaan voor een belangrijk deel uit löss. De wijngaarden worden volgens de modernste ecologische maatstaven en technieken bewerkt en onderhouden. Het grootste deel van de aanplant bestaat uit Grüner Veltliner en Riesling maar ook Gelber Muskateller, Blauer Zweigelt en Cabernet zijn in de wijngaarden van Berger te vinden. De belangrijkste percelen van Weingut Berger zijn Reisenthal, Spiegel, Steingraben en Moosburgerin.

De wijnen van Weingut Berger gaan voor een groot deel de oceaan over naar Amerika. Met name de Grüner Veltliner (door de Amerikanen liefkozend ‘GrüVe’ genoemd) is daar heel geliefd. Wij zijn er trots op de wijnen van Weingut Berger in Nederland op de markt te kunnen gaan brengen.

Het wijnhuis beschikt daarnaast over een prachtig gastenhuis met vier ruime, moderne kamers. De zeer gastvrije familie is niks te veel om het de gasten naar de zin te maken. Je kunt er in de eigen vinotheek of op het eigen, alleen voor huisgasten toegankelijke terras, genieten van de wijnen van het wijnhuis.

Weingut Gabriel (Rust a.d. Neusiedlersee, Burgenland)

“Wein macht uns Freude, diese Freude versuchen wir für Sie in unsere Flaschen zu füllen und auf diese Art weiter zu geben”

Het Weingut Gabriel ligt middenin het oude centrum van de historische ‘Freistadt’ Rust. Sinds meerdere generaties wordt in het Weingut en in de daaronder liggende kelders wijn gemaakt. Weingut Gabriel beslaat zo’n 12,5 hectare aan wijngaarden die zich in de heuvels buiten Rust bevinden. De helft van deze wijngaarden is beplant met rode druiven, de andere helft met witte. Het microklimaat van Rust, veroorzaakt door haar ligging aan de ondiepe Neusiedlersee, maakt het mogelijk zowel fruitige, droge witte wijnen, als krachtige rode wijnen en edelzoete (dessert)wijnen van hoogste kwaliteit te produceren.

Aan traditie gebonden, maar altijd met de blik naar voren en open voor nieuwe ideeën is de bedrijfsfilosofie van de familie Gabriel. Ieder jaar brengt klimatologische wonderen en verrassingen met zich mee, geen jaar is hetzelfde. Deze uitdagingen maakt het werk van de ‘Winzer’ zo uniek en uitdagend.

Het wijnhuis Pichler-Schober is gelegen in St. Nikolai im Sausal, een apart wijnbouwgebied in de regio Südsteiermark, en bezit zo’n 8 hectare aan wijngaarden. Op de heuvels van de voor druiventeelt uitstekend geschikte locaties Mitteregg en Nebenegg groeien de druiven op de Sausaler rotsgronden die de wijnen hun minerale, frisse en volle karakter geven. 

De fruitige rassen zijn op de klassieke ‘Steirische’ wijze geteeld (worden dan ook met “Klassik” aangeduid), terwijl de meer krachtige soorten met deels internationale allure, onder de noemer van “Lagenwein” geclassificeerd worden. De beste druiven uit de wijngaarden worden verwerkt onder de naam “Medigon” (Latijns-Grieks “Average Eck” voor “Mitteregg”). Deze wijnen worden in 300 liter Barriques (eikenhouten vaten) gerijpt. Voor wijnliefhebbers die op zoek zijn naar iets speciaals …..

Weingut Pichler-Schober is niet alleen goed in het produceren van wijnen. De hele omgeving van het Weingut ademt rust, sfeer en relax-time uit en het is geen wonder dat gasten zich hier in de tuin vaak laten verwennen met een combinatie van wijn en streekproducten.

A-Nobis Sektkellerei Norbert Szigeti (Zurndorf, Burgenland)

A-Nobis Sektkellerei Norbert Szigeti is in 2018 door de ervaren sektproducent Norbert Szigeti opgericht. Norbert’s ervaring gaat echter terug tot het jaar 1991 en geldt als één van de beste sektproducenten van Oostenrijk. In 2018 heeft hij samen met zijn vrouw de stap gezet om zelfstandig zijn eigen sekt- en champagne ‘Kellerei’ op te zetten onder de naam A-Nobis Sektkellerei Norbert Szigeti. De A staat voor Austria, No voor Norbert, Bi voor Birgit en de S voor zijn grote ‘Sekt’-droom (maar staat natuurlijk ook voor Szigeti). Het woord ‘a nobis’ betekent in het Latijn ‘van ons’.

A-Nobis is bio-gecertificeerd en gebruikt voor haar productieproces alleen regionale grondstoffen. De sekt is geproduceerd volgens de ‘methode traditionelle’ met de tweede gisting op de fles (oftewel de ’tradidionelle Flaschengärung’).

Het A-Nobis motto ‘Jetzt leben’ (met als symbool de klok zonder wijzers) past geheel in de huidige tijd. Door de hectiek van alledag vergeten we te ‘leven’, we rennen maar door en gaan voorbij aan de geneugten des levens.

De A-Nobis Sektkellerei presenteert zich ook als cultuurhuis: men kan er concerten, theatervoorstellingen, lezingen e.d. bijwonen. Kunstwerken van regionale en internationale kunstenaars zijn er te bewonderen en daarnaast zijn de vondsten van de archeologische opgravingen die zijn voorafgegaan aan de bouw in de Sektkellerei tentoongesteld.