Home & highlights

Wijnland Oostenrijk

Oostenrijk is bij de meeste Nederlanders vooral bekend om zijn bergen, wintersport, schnitzels, Tirol en Salzburg. Natuurlijk, het prachtige Alpenlandschap met meren en alpenweides spreekt tot de verbeelding maar het land heeft veel meer te bieden.

Oostenrijk staat (nog) niet bekend als een wijnland maar is dat wel degelijk. En niet zo maar wijnen, nee, kwalitatief gezien behoren de Oostenrijkse tot de beste! De wijnschrijver Hubrecht Duijkers noemde Oostenrijk al eens ‘het meest opwindendste wijnland van Europa’.

 

Het Verhaal

Oostenrijk een wijnland? Toen ik dat voor het eerst hoorde, kon ik mij daar – zoals de meeste Nederlanders – niks bij voorstellen. Ja, ik wist dat Oostenrijk ‘meer’ was dan Tirol, bergen, wintersport, Innsbruck, Wenen en Salzburg maar dat het land wijn, sterker nog kwaliteitswijnen produceerde was voor mij nieuw.

Mijn eerste kennismaking was in het voorjaar van 2009. Mijn man en ik begonnen aan ons grote avontuur in Karinthië, namelijk het runnen van een hotel in Velden am Wörthersee. Toen ik voor ons hotel wijn ging inkopen, kocht ik op advies een paar witte en rode Oostenrijkse wijnen. Oostenrijkers drinken immers meestal wijn uit eigen land en bij veel hotelgasten uit Oostenrijk was dat een voor de hand liggende keuze.

Na verloop van maanden ben ik mij verder gaan oriënteren op wijnen in het algemeen en Oostenrijkse wijn in het bijzonder. De grote ‘doorbraak’ volgde toen ik in juli 2012 door goede Oostenrijkse vrienden werd rondgeleid in Zuid-Stiermaken oftewel de ‘Südsteiermark’.

Ik kwam midden in de wijngaarden te staan, ik kwam in direct contact met de wijnboeren, ik zag de wijnkelders, ik sprak de ‘Kellermeisters’ en ik maakte kennis met een grote variëteit aan witte en rode wijnen. Als wijnliefhebber, tot dat moment vooral bekend met Franse, Spaanse en Italiaanse wijn, was ik verrast door de kwaliteit van de wijnen.

Na diverse bezoeken aan de Südsteiermark in de jaren daarna (en inmiddels weer terug in Nederland), begon langzaam het idee te borrelen in Nederland te gaan beginnen met de verkoop van Oostenrijkse wijnen. Kleinschalig, via wijnproeverijen wilde ik proberen de Oostenrijkse wijn hier enige bekendheid te geven.

Ik ontdekte dat Oostenrijk inmiddels de strengste eisen ter wereld kent op het gebied van wijnproductie. De wijnbouw wordt verzorgd door merendeels kleine wijnboeren die de wijnbouw tot in perfectie beheersen. Oostenrijk heeft enkele internationaal hoog aangeschreven wijnopleidingsinstituten. Alles staat in het teken van duurzaamheid en de wijn wordt verbouwd met ‘respect’ voor haar natuurlijke omgeving. De meeste wijnboeren oogsten dan ook handmatig. Hierdoor is de Oostenrijkse wijn niet de goedkoopste en in de supermarkten in Nederland dan ook nauwelijks te koop. Maar zoals Goethe ooit zei: ‘het leven is te kort om slechte wijn te drinken’!

Na de ontdekking van Südsteiermark als wijnregio, volgden Burgenland en recentelijk de Wachau en Kremstal. Die laatste twee zullen bij meerdere Nederlanders al bekender in de oren klinken, met name ook vanwege hun ligging aan de Donau en in de route naar Wenen. De bekendste Oostenrijkse wijn, de Grüner Veltliner, komt voor een groot deel hier vandaan.

Wijn drinken is een ‘beleving’. Natuurlijk, we drinken allemaal ons ‘gewone’ dagelijkse (of minder frequente) glaasje maar de echte beleving ontstaat bij het drinken van een goed glas met familie of vrienden, al dan niet onder het genot van een fijn diner of bijpassende kleine hapjes. Naast aandacht voor de Oostenrijkse wijnen probeer ik dan ook op deze website een indruk te geven van de bijzonderheden van de ‘wijncultuur’ die ik in Oostenrijk heb leren kennen. Ik moedig eenieder dan ook graag aan deze wijngebieden eens op te zoeken om dat zelf te ondervinden. Ik wijs u daartoe graag de weg!

Ik hoop dat u na het lezen van ‘mijn verhaal’ de proef op de som wilt nemen en een keuze gaat maken uit het assortiment van Wine Delight. Ik adviseer u graag telefonisch of per mail als u vragen heeft. Ik kan indien gewenst ook bij u een proeverij op locatie verzorgen (waarbij u zorgt voor zo’n 7 tot 10 personen die ook geïnteresseerd zijn) waarbij het wijnproeven wordt gelardeerd met diverse wetenswaardigheden en enkele speciale hapjes.

Highlights van het assortiment

Ons assortiment Oostenrijkse wijnen bestaat uit rode wijnen en rosé uit met name Burgenland,  witte wijnen uit Südsteiermark, Niederösterreich en Burgenland en mousserende wijnen uit zowel Burgenland als Südsteiermark.

De wijnen zijn afkomstig van de Südsteirische wijnhuizen Pichler-Schober en Moser, uit Burgenland van wijnhuis Gabriel en A-Nobis Sektkellerei Norbert Szigeti en uit Niederösterreich van wijnhuis Berger.

Enkele toppers:

Sekt Cuvée Blanc de Noirs extra brut – A-Nobis Sektkellerei Norbert Szigeti

Champagne Deux-Coeurs Blanc de Blanc – A-Nobis Sektkellerei Norbert Szigeti

Sauvignon Blanc “Ried Nebenegg” – Weingut Pichler-Schober

Cuvée Alter Umriss – Weingut Gabriel

Grüner Veltliner “Optimis Terrae” MMXX – Weingut Berger

Nieuwsgierig naar het gehele assortiment? Kijk gauw verder!

 

DAC, de Oostenrijks kwaliteitsaanduiding

Vergelijkbaar met Frankrijk (AOC/AC), Spanje DOC/DO) en Italië (DOC/DOCG) kent ook Oostenrijk een kwaliteitsaanduiding: DAC (Districtus Austriae Controllatus). De kwaliteitspyramide bestaat uit 3 niveaus, te weten:

  • Gebietswein
  • Ortswein
  • Riedenwein

Buschenschank

Buschenschank = Ultieme Oostenrijkse wijn(cultuur)beleving

Als je de Oostenrijkse wijnen en hun wijntraditie echt wilt leren kennen moet je eens een zogenaamde Buschenschank (met name Südsteiermark) en/of Heuriger bezoeken. Het zijn gelegenheden waar de Oostenrijkse ‘wine- en dine’ cultuur in optima forma tot uitdrukking komen. Ze komen alleen voor in de Bundeslanden Niederösterreich, Burgenland, Steiermark en Wenen. Ieder Bundesland heeft zijn eigen Buschenschank-wetgeving maar overeenkomstig is de verkoop van eigen wijnen.

 

 

Buschenschank Pichler-Schober - Buschenschank van het Jaar