De Oostenrijkse wijnwetgeving is enerzijds (vanuit historisch perspectief) wat apart maar anderzijds (vanuit de nieuwe, moderne invalshoek) ook herkenbaar omdat men een kwaliteitssysteem kent dat zich deels spiegelt aan dat van de Bourgogne.
Naast een kwaliteitsaanduiding die – net als in Duitsland – refereert aan de hoeveelheid most, is er een regionale classificatie ontwikkeld. Er zijn vier grote wijnregio’s te weten Niederösterreich, Burgenland, Steiermark en Wenen. Binnen deze regio’s zijn kwaliteitsregio’s – de DAC’s – gevormd.
Burgenland kent de DAC’s Neusiedlersee (voor Zweigelt), Mittelburgenland en Eisenberg (Blaufränkisch).
Steiermark kent sinds 2 juli 2018 ook drie DAC’s te weten Südsteiermark, Vulkanland Steiermark en Weststeiermark. Elke DAC bestaat vervolgens uit de drie niveaus streekwijnen (Gebietswijnen), plaatswijnen (Ortsweinen) en wijnen afkomstig van de beste wijngaarden van een wijnboer (Riedenweinen, een “Ried” is een helling-aanduiding).
De Steirische DAC’s zijn voor het eerst van toepassing op de oogst van 2018 met uitzondering van die van Weststeiermark omdat die DAC al eerder was toegekend.
(bron: Perswijn 2018-05)