Wijnregio’s

‘Das Leben ist zu kurz, um schlechten Wein zu trinken.’

(Johann Wolfgang von Goethe)

Oostenrijkse wijn is meer dan alleen Grüner Veltliner en Blauer Zweigelt. Er zijn meer regio’s dan alleen de Wachau, Kremstal, Kamptal of het Weinviertel waar goede wijnen geproduceerd worden. Het Burgenland staat bekend om zijn mooie rode wijnen terwijl de Steiermark een schat aan witte wijnen herbergt.

Hoog tijd om naast de bekende Oostenrijkse wijnstreken ook kennis te maken met wijnen uit deze twee Bundeslanden. Maar in de wijnwinkels in Nederland – zelfs in de speciaalzaken – kom je ze niet of nauwelijks tegen. Onterecht! De wijnen uit het oosten en zuidoosten van Oostenrijk, in het bijzonder die uit Südsteiermark en Burgenland, staan garant voor kwaliteit.

Wij hebben een evenwichtig assortiment voor u samengesteld met wijnen afkomstig van kleine wijnboeren. Allemaal familiebedrijven waar met een enorm enthousiasme, wijnkennis, respect voor natuur en tradities heel mooie wijnen worden gemaakt.

Alle wijnen worden met de grootste zorg gemaakt. Dat begint in de wijngaarden en krijgt een vervolg in de wijnkelders. Oostenrijk kent de strengste kwaliteitseisen ter wereld en Oostenrijk kent enkele hoogwaardige opleidingsinstituten waar jonge, aankomende wijntalenten worden opgeleid.

Laat u eens verrassen! U zult er versteld van staan wat voor mooie ‘andere wijnen’ de regio’s in het oosten en zuidoosten van Oostenrijk te bieden hebben.

Welkom in het Südsteirische wijnparadijs

Een goed glas wijn met geliefden, vrienden en familie. Wie geniet er niet van?

Heerlijk genieten bij kaarslicht, tijdens een zwoele zomeravond, een culinaire belevenis of een feestelijke dag. Een glas wijn voegt iets toe aan de beleving van uw fijnste momenten.

Wijngaarden direct aan de ‘Südsteirische Weinstrasse’. Süd-Steiermark wordt hierom wel het “Toscane van Oostenrijk’ genoemd. Wel wat groener dan Toscane en de Toscaanse cipres heeft plaatsgemaakt voor een slanke populier.

Het (deels) oud-vulkanische Südsteiermark levert een breed wijnassortiment zoals volle Sauvignon Blanc en krachtige Chardonnays (die hier Morillon heet).

In het zuidoosten van Oostenrijk, tussen Graz en de Sloveense grens, treft u dit prachtige wijngebied aan. Met zijn steile, korte hellingen en statige populieren haast een kopie van het Toscaanse landschap.

Mede door het mediterrane klimaat, maar vooral ook door de vakkennis van de wijnboeren (de “Winzers”) levert deze relatief kleine regio prachtige wijnen.

De Südsteirische wijnen zijn afkomstig uit het gebied direct grenzend aan Slovenië (waardoorheen de prachtige toeristische “Südsteirische Weinstrasse” zich een weg baant) en de iets noordelijker gelegen heuvelrug Kitzeck/Sausal.

Kremstal (Niederösterreich)

‘Die schöne blaue Donau’. Hoewel het gebied is genoemd naar de kleine rivier de Krems is het de machtige rivier de Donau die van grote invloed is op de wijnbouw in deze streek. De Donau stroomt dwars door het wijngebied. Ten noorden van de Donau bevinden zich de wijngaarden langs de Krems en de heuvelrug boven Rohrendorf en Gedersdorf.

Gedersdorf

Ten zuiden van de Donau bevinden zich nog enkele kleinere wijnstreken die tot het Kremstal gerekend worden.

Centrum van het Kremstal is ongetwijfeld de plaats Krems, een van de oudste wijnsteden van Oostenrijk. Krems vormt vanuit het westen de ‘poort’ van het Kremstal. De Donau stroomt dan vanuit de smallere Wachau (met haar kenmerken terrassen wijnbouw tegen de steile noordhellingen) de veel bredere vlakte van het Kremstal in.

Qua bodemsoorten is het Kremstal verre van homogeen. De meeste wijnbergen van Rohrendorf en Gedersdorf kennen een löss-ondergrond, prima geschikt voor Grüner Veltliner. Het eigenlijke Kremstal kent een veel stenigere bodem (meest amfiboliet en leisteen maar ook kleine delen marmer) waar Riesling zich goed thuisvoelt.

Alhoewel het gebied Kremstal niet echt groot is, komen er toch verschillende micro-klimaten voor die bepalend zijn voor de wijnen. De zuidelijke hellingen kennen een sterke invloed van de Donau. De noordelijke hellingen zijn het koelst doordat ze het verst verwijderd liggen van de Donau en te maken hebben met de vaak ’s nachts opkomende koele wind uit Tsjechië. Het grootste aaneengesloten wijngebied van het Kremstal (Rohrendorf plus Gedersdorf) kent nog enige invloed van de Donau.

Burgenland met zijn rode wijnen

Ten noordoosten van de Südsteirische wijnregio ligt in Burgenland de Neusiedlersee. Dit steppemeer zorgt voor een microklimaat waardoor aan de oevers van dit meer op uitgebreide schaal wijnbouw mogelijk is. Het warme water van dit ondiepe meer zorgt tot ver in het najaar voor een milde temperatuur.

Rust, het ooievaarsdorp aan de westkant van de
Neusiedlersee.

Rust heeft ook haar bekendheid te danken aan de Weinakademie Österreich en vooral de “Ruster Ausbruch”. Dit is een bijzondere dessertwijn die ver buiten de grenzen bekend is en alleen in deze plaats verbouwd mag worden, een gebied met een zogenaamde ‘geografische aanduiding’.

Wij zijn neergestreken in de plaats Rust. Een prachtige kleine stad direct aan het meer gelegen. Uniek om zijn vele ooievaars die op nagenoeg alle hoge punten in het centrum nesten hebben gebouwd. Maar naast (water)toerisme en de ooievaars is Rust onder andere bekend om zijn prachtige rode wijnen.