Wijnregio’s Südsteiermark en Burgenland

Zuid-Stiermarken oftewel “die Süd-Steiermark” is één van de mooiste regio’s van Oostenrijk

In het uiterste zuidoosten van Oostenrijk, gelegen nabij het drielandenpunt Oostenrijk-Slovenië-Hongarije, treft u een landschap aan dat menigeen niet kent. Geen besneeuwde bergtoppen, geen diepe dalen en ruige watervallen, het beeld dat de meeste Nederlanders van Oostenrijk hebben. Nee, hier ontvouwt zich een prachtig heuvelachtig landschap met groene, nogal eens steile hellingen waarop veel wijngaarden en bossen te vinden zijn.

Zuid-Stiermaken ligt op zo’n 1.150 autokilometers van Utrecht verwijderd maar is door de snelwegen in Duitsland en Oostenrijk prima bereikbaar. Het haast mediterrane klimaat met veel zonuren maar relatief koele zomerse nachten is ideaal voor het verbouwen van diverse wijnsoorten.

De toeristische sector spint daar garen bij. De regio heeft veel kleine pensions (veelal gevestigd in zogenaamde “Buschenschanken”), prachtige hotels en een aantal campings. Het eten en drinken is er fantastisch, veelal gebaseerd op regionale delicatessen zoals de Kurbiskernöl. Er zijn vele bezienswaardigheden, steden en kleine plaatsen, maar ook een uitstapje naar Slovenië is de moeite waard. Wie het toch hogerop wil zoken: direct aan de regio (en daarom ook steeds zichtbaar) grenst het Koralpe-gebergte, een uitloper van de Alpen met een hoogste punt van zo’n 2.150 meter.

Burgenland

Ook Burgenland is een deelstaat van Oostenrijk. De hoofdstad is Eisenstadt, dat tevens de grootste stad van deze deelstaat is.

De kleine historische stad Rust is gelegen op de westelijke oever van het Neusiedler Meer, heeft ongeveer 1700 inwoners en een oppervlakte van 20,01 km². Rust geniet vooral bekendheid door de vele ooievaars en als centrum van de wijnbouw. Omgeving en stad worden gekenmerkt door een mild maar winderig klimaat. De plaats ligt in het uiterste oosten van Oostenrijk, zo’n 70 km zuid-oostelijk van Wenen, bij de grens met Hongarije.

Niederösterreich