Oostenrijks ‘andere wijnen’

Oostenrijkse wijn is meer dan alleen Grüner Veltliner en Zweigelt. Er zijn meer regio’s dan alleen de Wachau, Kremstal, Kamptal of het Weinviertel waar goede wijnen geproduceerd worden. Het Burgenland staat bekend om zijn mooie rode wijnen terwijl de Südsteiermark een schat aan witte wijnen herbergt.

Hoog tijd om naast de bekende Oostenrijkse wijnstreken ook kennis te maken met wijnen uit deze twee regio’s. In Nederland in de winkels – zelfs in de speciaalzaken – kom je ze niet of nauwelijks tegen. Onterecht! De wijnen uit het oosten en zuidoosten van Oostenrijk, in het bijzonder die uit Südsteiermark en Burgenland, staan garant voor kwaliteit. Oostenrijk kent de strengste kwaliteitseisen ter wereld.

Laat u eens verrassen! U zult er versteld van staan wat voor mooie ‘andere wijnen’ de regio’s in het oosten en zuidoosten van Oostenrijk te bieden hebben.

 

‘Das Leben ist zu kurz, um schlechten Wein zu trinken.’ (Johann Wolfgang von Goethe)

 

Welkom in het “Südsteirische” wijnparadijs …

Een goed glas wijn met geliefden, vrienden en familie. Wie geniet er niet van?

Heerlijk genieten bij kaarslicht, tijdens een zwoele zomeravond, een culinaire belevenis of een feestelijke dag. Een glas wijn voegt iets toe aan de beleving van uw fijnste momenten.

Wijngaarden direct aan de ‘Südsteirische Weinstrasse’. Süd-Steiermark wordt hierom wel het “Toscane van Oostenrijk’ genoemd. Wel wat groener dan Toscane en de Toscaanse cipres heeft plaatsgemaakt voor een slanke populier.

Het (deels) oud-vulkanische Südsteiermark levert een breed wijnassortiment zoals volle Sauvignon Blanc en krachtige Chardonnays (die hier Morillon heet).

In het zuidoosten van Oostenrijk, tussen Graz en de Sloveense grens, treft u dit prachtige wijngebied aan. Met zijn steile, korte hellingen en statige populieren haast een kopie van het Toscaanse landschap.

Mede door het mediterrane klimaat, maar vooral ook door de vakkennis van de wijnboeren (de “Winzers”) levert deze relatief kleine regio prachtige wijnen.

De Südsteirische wijnen zijn afkomstig uit het gebied direct grenzend aan Slovenië (waardoorheen de prachtige toeristische “Südsteirische Weinstrasse” zich een weg baant) en de iets noordelijker gelegen streek Sausal.

 

 … en Burgenland met zijn rode wijnen!

Ten noordoosten van de Südsteirische wijnregio ligt in Burgenland de Neusiedlersee. Dit steppemeer zorgt voor een microklimaat waardoor aan de oevers van dit meer op uitgebreide schaal wijnbouw mogelijk is. Het warme water van dit ondiepe meer zorgt tot ver in het najaar voor een milde temperatuur.

Wij zijn neergestreken in de plaats Rust. Een prachtige kleine stad direct aan het meer gelegen. Uniek om zijn vele ooievaars die op nagenoeg alle hoge punten in het centrum nesten hebben gebouwd. Maar naast (water)toerisme en de ooievaars is Rust onder andere bekend om zijn prachtige rode wijnen.

Rust heeft ook haar bekendheid te danken aan de Weinakademie Österreich en vooral de “Ruster Ausbruch”. Dit is een bijzondere dessertwijn die ver buiten de grenzen bekend is en alleen in deze plaats verbouwd mag worden, een gebied met een zogenaamde ‘geografische aanduiding’.