Een ‘Buschenschank’: wat is dat?

De term ‘Buschenschank’ zegt u waarschijnlijk niks. Er is in Nederland dan ook geen synoniem voor, simpelweg omdat dit soort bedrijf hier niet bestaat.

De Buschenschank is een horecabedrijf, waar een uitbater zijn eigen geproduceerd producten (dranken en koude gerechten) schenken en serveren mag. Het bedrijfsconcept is gebaseerd op een wet van Josef II van 17 augustus 1784.

Een blik in de tuin van Weingut en Buschenschank Pichler-Schober

Alleen eigenaren of pachters van wijnhuizen mogen een  Buschenschank runnen en komen daarom alleen voor in de Bundeslanden waar ook wijn verbouwd wordt. Dit zijn vooral Niederösterreich, Burgenland, Wenen en Steiermark.

Wijn vormt dan ook de belangrijkste reden voor mensen om een Buschenschank te bezoeken. Aanvullend serveert men vruchtensappen (geen sappen van exotische vruchten, die verbouwt men immers niet zelf!) en diverse koude gerechten. Die gerechten dienen ‘uit eigen keuken’ te komen en bestaan uit gerechten van vlees, vis, kaas, salades, brood en dat in een zeer groot aantal variaties en diverse deegwaren. De producten dienen uit de eigen omgeving te komen dan wel zelfgemaakt te zijn.

Enkele gerechten van Buschenschank Tscheppe

Een ‘Buschenschank’ hoort bij een wijngoed zodat de wijn van eigen huis geserveerd wordt. En uiteraard kan die wijn ‘ab Hof’ gekocht worden. En dat alles tegen zeer schappelijke prijzen bij zeer hoge kwaliteit van beiden!

Het bezoeken van een ‘Buschenschank’ is een ware traditie. Het gaat er gemoedelijk aan toe en nieuwe contacten worden makkelijk gemaakt. Veelal wordt een bezoek aan een ‘Buschenschank’ vooraf gegaan door een wandeling door het gebied waarbij vaak diverse wijngaarden doorkruist zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.